Závada Péter – Színterek egy kortárs költő életében

  • 2021. szeptember 4. (szombat) 18.00
  • Dugonics tér, színpad

Fotó: Máté Péter

 

Beszélgetés Závada Péter költő, drámaíróval a közelmúltban megjelent Gondoskodás (Jelenkor Kiadó) című új verseskötete kapcsán
Beszélgetőtárs: Jászay Tamás egyetemi oktató, a Revizor című kritikai portál főszerkesztője

 

 
 

Templombelső, sportpálya, recepcióspult és „vállalkozózöld” kanapék. Ahogy az ember a hangulatok zegzugaiban létezik. Závada Péter új kötetében különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is. A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a „hol vagyunk” kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az „őszintébb pazarlás” eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak. (Jelenkor Kiadó)

 

Kapcsolódó esemény:
Závada Péter dedikál
 
Ajánló:
Részlet a kötetből (Litera)
Jankovics Márton: Závada Péter – Mindig gyanakodva figyeltem, amikor sok ember összejött, és közösen lelkesedni kezdett valamiért (24.hu)
Demény Péter: Belső fazekas (Könyvterasz)